100.000ste batterij-elektrische wagen op de Belgische weg is een feit

27 februari 2023

In februari 2023 werd de 100.000ste volledig elektrische wagen ingeschreven. EV Belgium zette dit, samen met twee van zijn leden, Polestar en Arval, plechtig in de kijker tijdens de overhandiging van een 100% elektrische wagen. Voor EV Belgium loopt de transitie naar een volledig elektrische mobiliteit voorlopig zonder noemenswaardige problemen.

Voorzitter Jochen De Smet: “We zien het aantal bestellingen toenemen, is er een snelle groei van het aantal bedrijven actief rond E-Mobility, en de installatie van laadpalen bij bedrijven en thuis loopt vlot. Ook de uitrol van publieke laadinfrastructuur evolueert snel, met uitzondering van het Waalse landgedeelte.” Ook Polestar en Arval stellen deze snelle evolutie, ondanks sommige groeipijnen, vast in hun dagdagelijkse activiteiten.

100.000 volledig elektrische wagens

Volgens de FOD Mobiliteit bestond het Belgische EV-park op 1 augustus 2022 uit 71.651 volledig elektrische wagens. De maanden erop zien we het aantal inschrijvingen snel toenemen met nog eens 31.391 volledig elektrische wagens. Dat maakt dat we de afgelopen maanden 100.000 BEV’s op de baan hadden. Ook Polestar lanceerde zich in 2020 op de Belgische markt als enige Europese pure elektrische speler en sindsdien hebben we meer dan 3.000 Polestar 2 aan Belgische bestuurders overhandigd.

“We blijven pleiten voor de elektrificatie van het Belgische wagenpark. De mijlpaal van 100.000 EV's op de Belgische wegen is een geweldig begin. We geloven echter dat het slechts een begin is” stelt Lies Eeckman.

Polestar is ervan overtuigd dat naast het overschakelen van wagens naar elektrische aandrijving, onze sector haar verantwoordelijkheid moet nemen en de voetafdruk van onze productieketen drastisch moet verlagen. Daarnaast moeten we samenwerken om ervoor te zorgen dat elektrische voertuigen zoveel mogelijk worden opgeladen met hernieuwbare energie. Polestar heeft daarom recent het Pathway Report gelanceerd, waarin haar ambitie voor samenwerking en echte verandering voor de auto-industrie uiteen wordt gezet.

2 miljoen exemplaren in 2030

Er is dus een grote versnelling ingezet. Aan dit tempo zal volgens EV Belgium de elektrische vloot de komende jaren exponentieel toenemen. De 200.000ste wagen zal waarschijnlijk nog in 2023 ingeschreven worden, in 2025 verwacht EV Belgium dat de drempel  de van 500.000 elektrische wagens overschreden zal worden.

Het is volgens EV Belgium echter nog onduidelijk wat er gaat gebeuren met het tweede leven van de elektrische leasingwagens. Na een eerste termijn van 4 – 5 jaar hoopt EV Belgium dat de wagens een tweede leven krijgen in België, bijvoorbeeld voor particulieren.

“Het behouden van de huide elektrische leasingvloot in België is een belangrijke voorwaarde om deze vooruitzichten waar te maken, deze moeten zo veel als mogelijk in België blijven als 2de handswagens op de particuliere markt” benadrukt Jochen De Smet nog.

Details over de prognose kan u onderaan in de PDF versie van het persbericht terugvinden. 

Leasingmarkt: bewogen jaar

2022 was een bewogen jaar in de leasingsector. De overstap naar elektrisch rijden is verleden jaar écht goed op dreef gekomen. In 2022 stuurde Arval België 8.376 gedeeltelijk of geheel elektrisch aangedreven voertuigen de weg op. Die 8.376 voertuigen waren goed voor 41% van alle nieuwe voertuigen die in 2022 door Arval België ingeschreven werden. Liefst 3.644 van die voertuigen waren 100% elektrisch, en dat zijn er 57% meer dan in 2021. Vanaf juli 2023 worden de fiscale voordelen voor nieuwe bedrijfswagens verder afgebouwd als ze niet 100% elektrisch zijn. Daarom verwacht Arval België dat nog meer bestuurders de komende maanden en jaren kiezen voor een elektrische wagen. Dit blijkt ook uit de openstaande bestellingen: 59% zijn geëlektrificeerd (BEV en hybrides) en ruim 28% zijn 100% elektrisch. Dat cijfer zal wellicht snel oplopen in de tweede helft van dit jaar.

“Daarnaast zijn wij ons als leasingbedrijf ook bewust van de maatschappelijke rol die we kunnen spelen. Onze elektrische voertuigen krijgen, na afloop van het contract met de eerste bestuurder, een tweede leven via een leasingformule voor tweedehandswagens die elektrisch rijden toegankelijker maakt voor particulieren. Op deze manier kan onze sector bijdragen aan een versnelde penetratie van elektrische voertuigen in het Belgische wagenpark.” Tony Peetermans, Head of Marketing Arval België.

Groeipijnen?

Het afrekenen van laadtransacties gaat goed, de leveringstermijnen dalen stapsgewijs naar meer normale niveau’s, …  Batterijen krijgen in 2023 en 2024 een grotere capaciteit, waardoor het standaardbereik evolueert richting 600km (wat vergelijkbaar is met benzinewagens op dit moment). Vandaag loopt de transitie naar elektrisch rijden dus vrij vlot. Maar de technologie in de voertuigen en in de laadpalen zal de komende jaren steeds sneller evolueren. Denk maar aan het bidirectioneel laden of ‘Plug and Charge’ oplossingen, om maar twee innovaties te noemen.

Verschillende automerken kondigen het bidirectioneel gebruik van elektrische wagens aan. De autobatterij zal dus technisch ingezet kunnen worden in twee richtingen. Probleem is dat de wagens klaar zijn, maar de omgeving nog niet en er heel wat onduidelijkheden zijn. Hoe staat de netbeheeder tegenover het terugleveren van elektriciteit op het net? Hoe zal de fiscus omgaan met het uitwisselen van elektriciteit tussen de wagen en een thuis- of kantooromgeving?.

Deze nieuwe en jonge sector staat dus voor boeiende en innovatieve tijden in een snel evoluerende omgeving. 

230227 Foto1 EV Belgium

Sluiten