In 2022 kwamen er bijna 13.000 publieke laadpunten bij en had maar liefst 60% van de nieuw bestelde bedrijfswagens een stekker

12 januari 2023

Vrijdag start het 100ste autosalon. Nog nooit zullen er daar zoveel batterij elektrische voertuigen (EV’s) te bewonderen zijn. 2022 was echt een succesjaar  voor de EV in ons land, vooral dankzij de Wet op de vergroening van bedrijfswagens.

Voor EV Belgium, de vereniging die meer dan 120 spelers uit de sector vertegenwoordigt en ook een actieve EV-rijders community heeft, is dit een mijlpaal. Voorzitter Jochen De Smet: “Met maar liefst 124.000 nieuwe wagens met een batterij op de Belgische wegen is de elektrificatie van het wagenpark een feit. Nu gaan we op beide vlakken moeten opschalen om richting de 1 miljoen elektrische wagens te evolueren. We verwachten deze kaap in 2027 te overschrijden.”

Succesjaar 2022

Aan de vooravond van het autosalon kijkt EV Belgium – de vereniging die zich bezighoudt met de ontwikkeling van zero emissie mobiliteit – met veel trots terug op een succesvol jaar voor de elektrische wagen.

“Zowel de verkoop van elektrische wagens als het aantal (nieuwe) laadpunten tonen aan dat België volop bezig is met de transitie naar een duurzamere mobiliteit“ bevestigt de voorzitter van EV Belgium, Jochen De Smet.

Ondanks de economische omstandigheden met torenhoge elektriciteitsprijzen, werden er in 2022 nog nooit zo veel wagens met een batterij ingeschreven en groeide het aantal (semi-)publieke laadpunten met maar liefst 13.000 exemplaren. Voor EV Belgium tonen deze cijfers aan dat de uitrol van laadinfrastructuur verloopt zoals gepland.

Laadinfrastructuur loopt voor

In totaal telt België vandaag dus meer dan 27.000 (semi)-publieke laadpunten, waarvan iets meer dan 26.000 AC-laadpunten en meer dan 1.000 DC-laadpunten (‘snelladers’). Meer dan genoeg volgens EV Belgium om de bestaande vloot te bedienen. Experten en Europa stellen namelijk dat men, naast de private laadinfra, ongeveer één publiek toegankelijk AC-laadpunt moet voorzien per 10 wagens, en één publiek snellaadpunt per 80 wagens in het begin van de transitie. Met een totaal van meer dan 27.000 laadpunten is er dus nog voldoende ruimte voor een nog groter aantal nieuwe elektrische wagens.

“De investeringsbereidheid, het aantal lopende bestellingen en de verschillende plannen, wijzen erop dat het aantal plaatsen waar een gebruiker zal kunnen laden ook in 2023 fors zullen toenemen” benadrukt de voorzitter van EV Belgium.

Voor EV Belgium is er dus nu al zeker voldoende infrastructuur en komen er bovendien nog een heleboel bij.

“De enige kanttekening is dat de laadpunten vandaag ongelijk verdeeld zijn in België. Het grote aantal dat vandaag al geplaatst is, staan vooral Vlaanderen en in Brussel terwijl Wallonië dringend werk moet maken van een doordacht en toekomstgericht beleid voor zowel snelle als trage laadpunten in hun steden, gemeenten en ook langs de grote verkeersassen en autosnelwegen”.

In 2022 kwamen er in Brussel en Wallonië telkens 800 nieuwe laadpunten bij. Vandaag telt Wallonië dan ook bijna evenveel laadpunten als Brussel, respectievelijk 3.300 en 2.800 laadpunten. Een cijfer dat in schril contrast staat met de meer dan 21.000 laadpunten in Vlaanderen.

Steeds meer (B)EV’s

Ondanks verschillende problemen in de leveringen van nieuwe wagens, problemen die de laatste maanden trouwens bij veel merken eindelijk opgelost lijken te raken, was 1 op 3 nieuw verkochte wagens uitgerust met een batterij en steeg het aantal nieuwe wagens die uitsluitend aangedreven worden door een batterij met maar liefst 10,5% in vergelijking met 2021. Deze evolutie is volgens EV Belgium in de eerste plaats te danken aan de bedrijfswagens. Maar liefst 60 procent van de bedrijfswagens die in 2022 besteld werden, zijn uitgerust was met een stekker en batterij" (bron: De Tijd) . 

Binnen de groep van elektrische wagens, stagneerde het aantal nieuwe hybride voertuigen zonder plug-in (HEV) en steeg volgens Febiac voor het eerst het aantal nieuwe volledig elektrische wagens (BEV) verkochte wagens sterker dan de plug-in hybriden (PHEV). 

“Dit is uiteraard een goede ontwikkeling die wij als federatie graag zien gebeuren”, bevestigt Jochen De Smet tevreden.

De toekomst is elektrisch

EV Belgium benadrukt nog dat de veranderende mindset van de gebruikers – mede dankzij betere informatieverspreiding, een voldoende aanbod aan laadinfrastructuur, de kwaliteit van de wagens en bepaalde doordachte beleidsmaatregelen – bijdraagt tot deze positieve cijfers. Wat op zijn beurt een directe verduurzaming van het wagenpark betekent.

Bij de aanvang van het Autosalon wenst EV Belgium van de gelegenheid gebruik te maken om Febiac te feliciteren met de organisatie ervan. Het autosalon is alvast een belangrijk evenement dat elektrische mobiliteit prominent in de kijker zet. Dankzij o.a. de lancering van een groot aantal nooit eerder vertoonde elektrische modellen en de aanwezigheid van verschillende automerken die batterij-elektrische wagens aanbieden is het 100ste Autosalon het kantelpunt naar een zero emissie en elektrische toekomst voor de transportsector. 

NEW Annual Review Key Numbers

Sluiten