EV Belgium

Nieuws

EV Belgium, Techlink en ODE juichen de maatregelen rond de vergroening van de mobiliteit toe, deze werd in de Kamer definitief goedgekeurd. 
De nieuwe fiscale en sociale incentives kunnen zorgen voor een sterke groei van het aantal elektrische wagens en laadinfrastructuur. De maatregelen zullen een belangrijke bijdrage leveren tot het behalen van de aangescherpte klimaatdoelstellingen voor ons land.

Het wetsontwerp houdende fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit werd in de kamer finaal goedgekeurd. Door in te zetten op een versnelde vergroening van het leasingpark, zal de EV-markt in ons land komende jaren fors groeien. Op langere termijn mag ook het effect via de tweedehandsmarkt niet onderschat worden.

EV Belgium, Techlink en ODE verwachten dan ook dat de laadinfrastructuur sterk zal uitgebreid worden. Door de gunstmaatregelen voor bedrijven en particulieren die investeren in laadpunten, maar ook door de toename van het aantal gebruikers waardoor de exploitatie interessanter wordt. ‘Vandaag is er voldoende netcapaciteit voor het aantal gebruikers, maar met de verwachte forse toename van het aantal gebruikers zullen er snel veel bijkomende laadpunten nodig zijn’ aldus Jochen De Smet, voorzitter van EV Belgium. ‘Belangrijk in dat verband is dat de nieuwe regelgeving de fiscale voordelen koppelt aan de intelligentie rond de laadstations’. Dit zowel voor de veiligheid van het laden als voor het mogelijk maken van de aanstuurbaarheid van de laadsessies, wat in de energiemarkt van de toekomst noodzakelijk zal zijn.

Ook voor de verdere doorbraak van hernieuwbare energie biedt deze beslissing nieuwe kansen. De combinatie van laadinfrastructuur met lokale productie met zonne-energie biedt maatschappelijke meerwaarde, doordat het de nood aan ingrepen in het elektriciteitsnet vermindert. ‘De combinatie van elektrisch vervoer en hernieuwbare energie is een zeer goede match, indien we de laadinfrastructuur ‘slim’ maken; dit past ook in de uitdaging voor onze installateurs om in te zetten op een geïntegreerd ‘slim’ beheer van woningen & gebouwen’ zegt Kris Van Dingenen, algemeen directeur van Techlink.

Dirk Van Evercooren, algemeen directeur van ODE Vlaanderen vult aan: ‘EV en PV samen is eigenlijk een geval van 1 + 1 = 3. De positieve elementen versterken elkaar en leiden tot economische en maatschappelijke meerwaarde’.

De maatregelen vormen een echte mijlpaal voor elektrische mobiliteit in ons land. EV Belgium, Techlink en ODE hopen dat België met dit pakket zijn achterstand voor een stuk kan inhalen. Willen we een koploper worden zoals buurland Nederland, zullen nog bijkomende stappen noodzakelijk zijn.

(15/11/21)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x