EV Belgium verwelkomt de aankondiging van de Vlaamse Regering voor betaalbaardere zero-emissie mobiliteit

25 september 2023

In de septemberverklaring kondigde de Vlaamse Regering vandaag, dankzij minister Lydia Peeters, de invoering van een premie voor nieuwe en tweedehands zero-emissie voertuigen aan.

Als vereniging die 135 bedrijven en meer dan 7000 EV Rijders vertegenwoordigt, neemt EV Belgium kennis van deze maatregelen die de transitie naar elektrische mobiliteit eenvoudiger maakt voor een grote groep gebruikers die vandaag vaak geconfronteerd werd met een moeilijke keuze. Zowel op vlak van kosten als tussen de verschillende bestaande technologieën. Deze beslissing toont duidelijk aan dat er maar 1 keuze is: zero emissie rijden met batterij-elektische wagens.

Met deze aankondiging, kiest de Vlaamse Regering er bewust voor om de aankoop van goedkopere/kleinere elektrische modellen te vergemakkelijken voor particulieren, autodeelplatformen en VZW’s. Een groep voor wie de aankoop van een elektrische auto, vooral voor particulieren en VZW’s, nog vaak te duur was. Op deze manier zorgt men ervoor dat de elektrificatie van het particuliere voertuigenpark tijdelijk goedkoper zal worden en verzekert men zich er tevens van dat het tweedehands elektrische wagenpark minder snel naar het buitenland zal worden geëxporteerd.  

Laten we in deze niet vergeten dat internationaal onderzoek aantoont dat een elektrische auto in Europa vandaag al een halvering van de voetafdruk betekent over de hele levenscyclus van de wagen. Een daling in uitstoot die alleen maar zal toenemen in de komende de jaren en dus een noodzakelijke impact zal hebben om de broodnodige CO2-reducties en de aanpak van de luchtverontreiniging te bekomen in Vlaanderen. Belangrijk is dat de keuze voor zero-emissie mobiliteit nu ook een sociale dimensie krijgt.

EV Belgium neemt akte van deze aankondiging, en kijkt uit naar de praktische uitwerking en lancering van het voorstel.

Premie

Sluiten